Hari Malaysia MariMogo Halal Korean Food

Apa itu Hari Malaysia??? Kenapa perlu sambut Hari Malaysia kalau dah sambut Hari Kemerdekaan...

Siapa antara korang masih┬ákeliru antara Hari Kemerdekaan dengan Hari Malaysia. Apa beza nya? Macam sama je. Kenapa dah sambut Hari Kemerdekaan nak kena sambut Hari Malaysia pulak ­čĄö?? Tu ialah antara persoalan yang sering bermain di minda kita semasa kecil dulu. Since dah tahu ni apa kata kami share dengan korang perbezaannya kot lah ada yang masih belum tahu kan ­čĄŚ.

Secara mudahnya, Hari Kemerdekaan disambut pada 31 Ogos 1957 menandakan pembebasan Malaya atau Tanah Melayu dari jajahan Empayar British. Itu lah tarikhnya dimana Malaya tidak lagi dijajah oleh Empayar British ÔśŁ­čĆ╗. Manakala Hari Malaysia disambut pada 16 September 1963 sempena penubuhan Persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963.

Pembentukan Malaysia ini berjaya dengan penyertaan bersama Tanah Melayu, Borneo Utara (Sabah), Sarawak dan Singapura.
Boleh dikatakan 1963 ni ialah tarikh Sabah, Sarawak dan Singapura┬ábebas dari cengkaman penjajah. Sebab tu kalau kita perasan, Hari Malaysia ni disambut meriah oleh orang Sabah dan Sarawak. Kalau korang nak tahu, nama Malaysia ni selepas 1963 baru mula rasmi digunakan ­čś▒. Dari 1957 sehingga 1963, nama yang diguna pakai ialah Tanah Melayu ataupun Malaya.

Kalau korang nak tahu lagi, cadangan Pembentukan Malaysia ni mendapat tentangan hebat dari Indonesia ­čś▒. Pelbagai cara dilakukan untuk menghalang Pembentukan Malaysia ni termasuk lah mengadakan petisyen atau pungutan suara untuk membantah. Hal ini telah menyebabkan Pembentukan Malaysia yang sepatutnya berlaku pada 1 Jun 1963 telah ditunda sehingga 16 September.

Uish maaf lah. Ralit pulak Fara bercerita sampai lupa ­čśů nak bagitau yang pada 16 September ni,┬áMariMogo nak bagi korang┬áPenghantaran Percuma dan Kimchi Percuma sempena Hari Malaysia ni. MariMogo akan beri Penghantaran Percuma untuk setiap pembelian RM50 keatas. MariMogo juga akan bagi Percuma 1 pek Stir Fried Kimchi 50 gram untuk yang guna alamat dari Sabah dan Sarawak Ôťî­čĆ╗!!!

Bukan satu tapi dua MariMogo bagi. Tapi jualan ni pada 16 September 2022, 12 pagi sampai 12 malam sahaja. Macam mana nak dapat Penghantaran Percuma??? Senang jee ­čĹç­čĆ╗.

  1. Korang beli apa-apa je produk MariMogo sehingga RM50.
  2. Korang masukkan kod 'SHM22FS' semasa check out dan tadaaaaa, Penghantaran Percuma!!!

Untuk Stir Fried Kimchi percuma pulak, jangan risau. Korang pesan je macam biasa. Team Operation akan selitkan 1 pek Stir Fried Kimchi 50 gram dalam parcel korang jika alamat korang ialah dari Sabah dan Sarawak. Haa senangkan ­čśÄ??!!

So korang rasa macam mana? Menarik tak posting kali ni? Kalau korang nak tengok banyak lagi sejarah-sejarah yang BEST macam ni, korang just stay tuned okayy. Terima kasih kerana membaca dan jumpa korang di next posting.

Back to blog